Filet z kurczaka
faszerowany szpinakiem i sosem
śmietanowo-serowym,
( normatyw surowcowy na 5 porcji).
-FILET Z KURCZAKA 600G
-SZPINAK 200G
-MASŁO50G
- ŚMIETANA 150ML
-SER DOR BLUE 100G
-CEBULA 100G
- PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ.
Sposób wykonania:
- filet z kurczaka umyć i oczyścić,
-połowę posiekanej cebuli poddusić , na pokrojoną cebulę
dodać szpinak, podlać częścią śmietany,
doprawić do smaku,
-filet rozbić na placka w kształcie prostokąta , doprawić do
smaku, rozsmarować szpinak i
zwinąć w rulon i zawinąć w folię, gotować przez 35 minut w tem.100º C,
- drugą część cebuli
poddusić, zalać resztą śmietany, dodać pokruszony ser, podgrzewać do
rozpuszczenia sera, zredukować, doprawić do smaku.
- kurczaka odwinąć z folii, pokroić na kawałki, polać sosem
serowo-śmietanowym.