Krem
z buraków
Składniki
·
3 buraki
·
1 ziemniak
·
1 łyżeczka
tartego imbiru
·
sól
·
pieprz
·
3 łyżki
śmietany 18%
·
3 łyżki
oliwy z oliwek
·
2 łyżki
natki pietruszki
·
1 łyżeczka
gorczycy
Przygotowanie
W garnku o grubym dnie
rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy gorczycę i imbir i podsmażamy, aż zacznie
intensywnie pachnieć. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i
buraki i zalewamy wodą, odrobinę ponad poziom warzyw. Gotujemy pod przykryciem
około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać
Przelewamy do
miseczek, dekorujemy kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Krem
z marchwi
Składniki
·
* kilka
dużych marchewek
·
* świeży
imbir ( 1 czubata łyżka)
·
* 3 litry
rosołu drobiowego
·
* 1-2 łyżki
masła
·
* 1 mała
cebula
·
* 2 łyżki
śmietany 18%
·
* sól,
czarny pieprz
·
* natka
pietruszki
·
* bagietka
Przygotowanie
Marchew oskrobać i umyć. Pokroić w
talarki. W szerokim rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w talarki
marchew. Przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. Zeszkloną,
miękką marchew zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu. Na rozgrzane masło
wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Zrumienioną dodajemy do zupy. Jak marchew będzie miękka miksujemy zupę
blenderem na gładki krem. Dodajemy starty imbir i gotujemy ok. 10 minut na
wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą (wszystko zależy od
rosołu). Zdejmujemy krem z gazu. Hartujemy śmietanę, dodajemy do kremu. Gotowy
krem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z opiekaną bagietką.
Krem
cebulowy
·
4-5 sporych
cebul (ok. 600 g po obraniu)
·
3 łyżki
masła
·
1/2 l
bulionu warzywnego lub drobiowego
·
3 ząbki
czosnku
·
2 łyżki
gęstej śmietany 18%
·
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
·
2 kromki
chleba + oliwa z oliwek
·
4 łyżki
startego sera żółtego
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok
15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć,
zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może
się lekko zrumienić. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować
kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i
dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej.
Na czystej patelni rozgrzać oliwę i
dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron.
Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.
Krem
pomidorowy
Składniki
·
5 pomidorów
·
200 ml
śmietany 30%
·
1 cebula
·
marchew 200g
·
seler 100g
·
6 ząbków
czosnku
·
3 łyżki
oleju
·
1 łyżka
cukru
·
1 szklanka
natki pietruszki
·
2
łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej
·
1 łyżeczka
ostrej papryki
·
1 łyżeczka
suszonej bazylii
·
sól
·
pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy
olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, marchew, seler oraz posiekana
cebulę i podsmażamy do ze złocenia. Następnie na patelnię wrzucamy obrane ze
skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną pietruszkę. Mieszamy i
podsmażamy około 5 minut. Dodajemy cukier, bazylię, ostrą paprykę, sól oraz
pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia. W dużym garnku zagotowujemy 200 ml wody.
Warzywa z patelni przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę warzywną i gotujemy
aż warzywa zmiękną. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i całość
miksujemy, aż do uzyskania jednolitego kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta,
możemy dodać więcej wody. Zmiksowaną zupę przelewamy ponownie do garnka i
podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Pulpeciki
cielęce z kapustą
Składniki
·
Cielęcina b/k 1kg
·
Kapusta biała 0,5kg
·
Jaja 4 szt
·
Mąka pszenna
·
Sól, pieprz, estragon
Przygotowanie
Mięso zmielić przez maszynkę, kapustę drobno pokroić w
kostkę i sparzyć do pół miękkości. Mięso połączyć z wystudzoną kapustą,
doprawić pieprzem, solą i estragonem. Formować okrągłe pulpety i panierować w
mące. Gotować w osolonej wodzie lub w piecu konwekcyjnym.
Filet
z kurczaka z szynką i serem
Składniki
·
Filet z kurczaka 1kg
·
Ser żółty 300g
·
Szynka
300g
·
Marynata(pieprz, sól, papryka słodka, zioła
prowansalskie, olej rzepakowy)
Przygotowanie
Filet z kurczaka wykrawamy na małe fileciki, marynujemy w
marynacie około 2 godzin, następnie układamy na G/N. Na filetach układamy na
przemian ser żółty z szynką. Wkładamy do pieca na 160 stopni na 10 minut. Na 2
minuty przed wyjęciem pieczenia możemy położyć plastry pomidora.
Schab
z frankfurterkami
Składniki
·
Schab b/k 1kg
·
Frankfurterki 6 szt
·
Marynata(pieprz, sól, papryka słodka,
rozmaryn, olej rzepakowy)
Przygotowanie
Schab marynujemy w marynacie około 12 godzin, następnie
robimy otwory by przełożyć frankfurterki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni
około 1 godziny w zależności od grubości schabu. Temperatura powinna mieć w
środku mięsa 72 stopnie.
Sztufada
z indyka
Składniki
·
Filet z indyka 1kg
·
Marchew 100g
·
Seler 100g
·
Marynata(pieprz, sól, papryka słodka, bazylia,
olej rzepakowy)
Przygotowanie
Filet z indyka zamarynować w marynacie około 4 godzin. Z
marchwi i selera wyciąć słupki 1cm na 1cm. Zamarynowany filet po nakłuwać i poprzekładać
słupkami selera i marchwi. Zawinąć w folię aluminiową. Piec około 1 godziny w
temperaturze 160 stopni.
Mintaj
w cornflakesach
Składniki
·
Filet mintaj 1kg
·
Cytryna 2 szt
·
Sól, pieprz(najlepiej biały)
·
Mąka pszenna
·
Jaja 2 szt
·
Płatki corn flakes 150g
Przygotowanie
Filet mintaj kroimy na małe fileciki około 70g, marynujemy
w soli, pieprzu, soku z cytryny 10 minut. Następnie panierujemy z jednej strony
w mące, jajku i rozgniecionych płatkach. Układamy na G/N. Pieczemy w 160
stopniach 10 minut.
Pieczeń
wieprzowa
Składniki
·
Szynka b/k lub karczek 1kg
·
Marynata(pieprz, sól, papryka słodka, bazylia,
gałka muszkatołowa, oregano, olej rzepakowy)
Przygotowanie
Wieprzowinę marynujemy w marynacie 12 godzin. Zawijamy w
folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 1 godzinę.
Rolada
z kurczaka
Składniki
·
Filet z kurczaka 1kg
·
Śmietana 12 % 500 ml
·
Sól, pieprz
·
Składniki smakowe i kolorowe: papryka słodka,
brokuły, marchew, groszek zielony, burak czerwony, kalafior
·
Składniki farszowe: frankfurterki, brokuły, kalafior,
marchewka, parówka,itp
Przygotowanie
Filet z kurczaka zmielić, następnie dodać śmietanę i
zmiksować blenderem dodając sól, pieprz
ewentualnie dodatek smakowy. Rolady formować według uznania lub kreatywności.
Zawijać w folię spożywczą i gotować w piecu do osiągnięcia temperatury w
rdzeniu 70 stopni.
Zapiekanka
warzywna
Składniki
·
Makaron penne lub inny 400g
·
Szynka wiejska 200g
·
Ser żółty 300g
·
Groszek zielony 300g
·
Ziemniaki plastry ugotowane 1 kg
·
Kogel mogel (sól, pieprz, jaja 15 szt,
śmietana 12% 300ml, mleko 350ml)
Przygotowanie
Makaron gotujemy aldente, w foremce na przemian: ziemniaki
z makaronem układamy mieszając z szynką, serem i groszkiem zielonym. Pamiętamy,
że ostatnia warstwa musi być przykryta plastrem sera. Pieczemy około 35 minut w
temperaturze 160 stopni.
Mini
burgery wołowe
Składniki
·
Wołowina b/k
1kg
·
Woda gazowana 150 ml
·
Pieprz, sól
·
Olej rzepakowy 50ml
Przygotowanie
Wołowinę mielimy wraz z wodą gazowaną 3 razy przez
maszynkę. Następnie doprawiamy pieprzem, solą i olejem rzepakowym. Formujemy
burgery okrągłe o wadze 100g. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Koktajl
pomarańczowy
Składniki
·
Jogurt naturalny 400g
·
Mleko 150ml
·
Pomarańcza 3 szt
·
Cukier do smaku
Przygotowanie
Pomarańcze obieramy ze skórki, następnie łączymy z
pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem.
Koktajl
kiwi
Składniki
·
Jogurt naturalny 400g
·
Mleko 150ml
·
Kiwi 5 szt
·
Cukier do smaku
Przygotowanie
Kiwi obieramy ze skórki, następnie łączymy z pozostałymi
składnikami i miksujemy blenderem.
Koktajl
truskawkowy
Składniki
·
Jogurt naturalny 400g
·
Mleko 150ml
·
Truskawki 400g
·
Cukier do smaku
·
Limonka 1 szt
Przygotowanie
Limonkę obieramy ze skórki, następnie łączymy z
pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem.
Koktajl
ananasowy
Składniki
·
Jogurt naturalny 400g
·
Mleko 150ml
·
Ananas 400g(1 szt)
·
Cukier do smaku
·
Limonka 1 szt
Przygotowanie
Ananas i limonkę obieramy ze skórki, następnie łączymy z
pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem.