Przepisy szefa kuchni

Krem z buraków
Składniki
·         3 buraki
·         1 ziemniak
·         1 łyżeczka tartego imbiru
·         sól
·         pieprz
·         3 łyżki śmietany 18%
·         3 łyżki oliwy z oliwek
·         2 łyżki natki pietruszki
·         1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy gorczycę i imbir i podsmażamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i buraki i zalewamy wodą, odrobinę ponad poziom warzyw. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać

Przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Krem z marchwi
Składniki
·         * kilka dużych marchewek
·         * świeży imbir ( 1 czubata łyżka)
·         * 3 litry rosołu drobiowego
·         * 1-2 łyżki masła
·         * 1 mała cebula
·         * 2 łyżki śmietany 18%
·         * sól, czarny pieprz
·         * natka pietruszki
·         * bagietka
Przygotowanie
Marchew oskrobać i umyć. Pokroić w talarki. W szerokim rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w talarki marchew. Przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. Zeszkloną, miękką marchew zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zrumienioną dodajemy do zupy. Jak marchew będzie miękka miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Dodajemy starty imbir i gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą (wszystko zależy od rosołu). Zdejmujemy krem z gazu. Hartujemy śmietanę, dodajemy do kremu. Gotowy krem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z opiekaną bagietką.
Krem cebulowy
·         4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
·         3 łyżki masła
·         1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
·         3 ząbki czosnku
·         2 łyżki gęstej śmietany 18%
·         sól, pieprz, gałka muszkatołowa
·         2 kromki chleba + oliwa z oliwek
·         4 łyżki startego sera żółtego
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić.   W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 
Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron. 

Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.

Krem pomidorowy
Składniki
·         5 pomidorów
·         200 ml śmietany 30%
·         1 cebula
·         marchew 200g
·         seler 100g
·         6 ząbków czosnku
·         3 łyżki oleju
·         1 łyżka cukru
·         1 szklanka natki pietruszki
·         2 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej
·         1 łyżeczka ostrej papryki
·         1 łyżeczka suszonej bazylii
·         sól
·         pieprz

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, marchew, seler oraz posiekana cebulę i podsmażamy do ze złocenia. Następnie na patelnię wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną pietruszkę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy cukier, bazylię, ostrą paprykę, sól oraz pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia. W dużym garnku zagotowujemy 200 ml wody. Warzywa z patelni przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę warzywną i gotujemy aż warzywa zmiękną. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitego kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody. Zmiksowaną zupę przelewamy ponownie do garnka i podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Pulpeciki cielęce z kapustą
Składniki
·         Cielęcina b/k 1kg
·         Kapusta biała 0,5kg
·         Jaja 4 szt
·         Mąka pszenna
·         Sól, pieprz, estragon
Przygotowanie
Mięso zmielić przez maszynkę, kapustę drobno pokroić w kostkę i sparzyć do pół miękkości. Mięso połączyć z wystudzoną kapustą, doprawić pieprzem, solą i estragonem. Formować okrągłe pulpety i panierować w mące. Gotować w osolonej wodzie lub w piecu konwekcyjnym.
Filet z kurczaka z szynką i serem
Składniki
·         Filet z kurczaka 1kg
·         Ser żółty 300g
·         Szynka  300g
·         Marynata(pieprz, sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, olej rzepakowy)
Przygotowanie
Filet z kurczaka wykrawamy na małe fileciki, marynujemy w marynacie około 2 godzin, następnie układamy na G/N. Na filetach układamy na przemian ser żółty z szynką. Wkładamy do pieca na 160 stopni na 10 minut. Na 2 minuty przed wyjęciem pieczenia możemy położyć plastry pomidora.
Schab z frankfurterkami
Składniki
·         Schab b/k 1kg
·         Frankfurterki 6 szt
·         Marynata(pieprz, sól, papryka słodka, rozmaryn, olej rzepakowy)
Przygotowanie
Schab marynujemy w marynacie około 12 godzin, następnie robimy otwory by przełożyć frankfurterki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 1 godziny w zależności od grubości schabu. Temperatura powinna mieć w środku mięsa 72 stopnie.
Sztufada z indyka
Składniki
·         Filet z indyka 1kg
·         Marchew 100g
·         Seler 100g
·         Marynata(pieprz, sól, papryka słodka, bazylia, olej rzepakowy)
Przygotowanie
Filet z indyka zamarynować w marynacie około 4 godzin. Z marchwi i selera wyciąć słupki 1cm na 1cm. Zamarynowany filet po nakłuwać i poprzekładać słupkami selera i marchwi. Zawinąć w folię aluminiową. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 stopni.
Mintaj w cornflakesach
Składniki
·         Filet mintaj 1kg
·         Cytryna 2 szt
·         Sól, pieprz(najlepiej biały)
·         Mąka pszenna
·         Jaja 2 szt
·         Płatki corn flakes 150g
Przygotowanie
Filet mintaj kroimy na małe fileciki około 70g, marynujemy w soli, pieprzu, soku z cytryny 10 minut. Następnie panierujemy z jednej strony w mące, jajku i rozgniecionych płatkach. Układamy na G/N. Pieczemy w 160 stopniach 10 minut.
Pieczeń wieprzowa
Składniki
·         Szynka b/k lub karczek  1kg
·         Marynata(pieprz, sól, papryka słodka, bazylia, gałka muszkatołowa, oregano, olej rzepakowy)
Przygotowanie
Wieprzowinę marynujemy w marynacie 12 godzin. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 1 godzinę.
Rolada z kurczaka
Składniki
·         Filet z kurczaka  1kg
·         Śmietana 12 % 500 ml
·         Sól, pieprz
·         Składniki smakowe i kolorowe: papryka słodka, brokuły, marchew, groszek zielony, burak czerwony, kalafior
·         Składniki farszowe: frankfurterki, brokuły, kalafior, marchewka, parówka,itp
Przygotowanie
Filet z kurczaka zmielić, następnie dodać śmietanę i zmiksować blenderem dodając sól,  pieprz ewentualnie dodatek smakowy. Rolady formować według uznania lub kreatywności. Zawijać w folię spożywczą i gotować w piecu do osiągnięcia temperatury w rdzeniu 70 stopni.
Zapiekanka warzywna
Składniki
·         Makaron penne lub inny  400g
·         Szynka wiejska 200g
·         Ser żółty 300g
·         Groszek zielony 300g
·         Ziemniaki plastry ugotowane 1 kg
·         Kogel mogel (sól, pieprz, jaja 15 szt, śmietana 12% 300ml, mleko 350ml)
Przygotowanie
Makaron gotujemy aldente, w foremce na przemian: ziemniaki z makaronem układamy mieszając z szynką, serem i groszkiem zielonym. Pamiętamy, że ostatnia warstwa musi być przykryta plastrem sera. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Mini burgery wołowe
Składniki
·         Wołowina b/k  1kg
·         Woda gazowana 150 ml
·         Pieprz, sól
·         Olej rzepakowy 50ml
Przygotowanie
Wołowinę mielimy wraz z wodą gazowaną 3 razy przez maszynkę. Następnie doprawiamy pieprzem, solą i olejem rzepakowym. Formujemy burgery okrągłe o wadze 100g. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Koktajl pomarańczowy
Składniki
·         Jogurt naturalny 400g
·         Mleko 150ml
·         Pomarańcza 3 szt
·         Cukier do smaku
Przygotowanie
Pomarańcze obieramy ze skórki, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem.
Koktajl kiwi
Składniki
·         Jogurt naturalny 400g
·         Mleko 150ml
·         Kiwi 5 szt
·         Cukier do smaku
Przygotowanie
Kiwi obieramy ze skórki, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem.
Koktajl truskawkowy
Składniki
·         Jogurt naturalny 400g
·         Mleko 150ml
·         Truskawki 400g
·         Cukier do smaku
·         Limonka 1 szt
Przygotowanie
Limonkę obieramy ze skórki, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem.
Koktajl ananasowy
Składniki
·         Jogurt naturalny 400g
·         Mleko 150ml
·         Ananas 400g(1 szt)
·         Cukier do smaku
·         Limonka 1 szt
Przygotowanie
Ananas i limonkę obieramy ze skórki, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy blenderem.