HARMONOGRAM ZADAŃ REALIZOWANYCH
W RAMACH PROJEKTU:
„Uczniowie Gimnazjum nr 1 w Piekoszowie promują zdrowy styl życia”
Wrzesień
1. Badania
diagnozujące poziom wiedzy gimnazjalistów i ich stosunek do zdrowego
odżywiania.
2. Wyłonienie
spośród uczniów grup zadaniowych i liderów do realizacji projektu.
3.
Uruchomienie i prowadzenie na stronie
internetowej gimnazjum szkolnego bloga „
Apetyt na zdrowie” na którym liderzy zespołów będą umieszczać relacje ze swoich
zadań.
(wrzesień –grudzień, kontynuacja po zakończeniu projektu)
(wrzesień –grudzień, kontynuacja po zakończeniu projektu)
Październik
4. Zorganizowanie
jednodniowego wyjazdu dla uczniów do gospodarstwa ekologicznego
„Ekorab” w Jasieniu, pow. Staszów.
„Ekorab” w Jasieniu, pow. Staszów.
5. Warsztaty
edukacyjno – plenerowe dla gimnazjalistów we współpracy ze Stowarzyszeniem
„Sandomierski Szlak Jabłkowy”: wizyta w ekologicznym sadzie, tłoczni soków
rodziny Osowskich „Sam Ray” w Polanowie, zapoznanie się z procesem produkcji
naturalnych soków z lokalnych owoców i warzyw oraz ich degustacja, plener
malarski na tle sadu z jabłkiem
w roli głównej.
w roli głównej.
6. Nawiązanie
współpracy z Zakładem Doskonalenia Zawodowego w Kielcach – przeprowadzenie
przez uczniów klas gastronomicznych warsztatów dla gimnazjalistów dotyczących
zdrowego żywienia, obejmujących teorię i praktykę przygotowywania zdrowych
i smacznych posiłków.
i smacznych posiłków.
7. Organizacja
spotkań dla uczniów z dietetykiem na temat znaczenia racjonalnego odżywiania w
okresie dojrzewania, określanie współczynnika BMI.
8. Zorganizowanie
spotkania z dietetykiem dla rodziców „Jak prawidłowo komponować posiłki
i unikać pułapek żywieniowych?”
i unikać pułapek żywieniowych?”
9.
Zdrowe odżywianie wspomagane przez ruch –
zorganizowanie cyklicznych zajęć fitness
i nordic walking dla uczniów gimnazjum (październik – grudzień)
i nordic walking dla uczniów gimnazjum (październik – grudzień)
Listopad
10. Zorganizowanie
spotkania szkoleniowego dla pracowników stołówki szkolnej poświęconego
komponowaniu pełnowartościowych posiłków, wypracowanie jadłospisu
dziesięciodniowego.
11. Warsztaty
dla uczniów – nauka tworzenia szybkich, zdrowych posiłków pod okiem kucharza,
połączona z przygotowaniem i degustacją
II śniadania dla społeczności szkolnej.
12. Współpraca
z Agencją Rynku Rolnego w mechanizmie „Administrowania rozdysponowywaniem
owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży” – przyjęcie partii owoców i
warzyw, przekazanie ich uczniom i rodzicom (listopad
– grudzień)
13. Organizacja
akcji „Tydzień Promocji Zdrowia” pod hasłem „Apetyt na zdrowie” obejmującej:
·
Prezentacje doświadczeń zdobytych przez
poszczególne grupy zadaniowe,
·
„Moje rodzinne gotowanie” – konkurs dla uczniów
i rodziców gimnazjum,
·
Konkurs kulinarny „Master chef Junior”
·
Konkurs plastyczny na koszulkę z logo promującym zdrowy styl życia.
·
Wykonanie i prezentacja makiety najnowszej
piramidy żywienia.
Grudzień
14. Wystawa
plastyczno –fotograficzna z realizacji projektu.
15. Opracowanie
i opublikowanie folderu podsumowującego realizację projektu.
16. Przeprowadzenie
ankiety wśród uczniów gimnazjum oceniającej wzrost poziomu wiedzy
na temat zdrowego odżywiania w porównaniu do początku projektu.
na temat zdrowego odżywiania w porównaniu do początku projektu.
17.
Kampania
środowiskowa podsumowująca projekt pod hasłem „Uczniowie Gimnazjum nr 1
w Piekoszowie promują zdrowy styl życia”.
w Piekoszowie promują zdrowy styl życia”.