poniedziałek, 10 października 2016

Z wizytą w gospodarstwie ekologicznym — GRUPA 4


W czwartek 6 października odbyliśmy podróż do gospodarstwa  Ekorab
w Jasieniu w powiecie staszowskim. Wizyta rozpoczęła się od  zapoznania nas
ze specyfiką gospodarstwa ekologicznego oraz uprawianymi przez państwa Charów roślinami: orkiszem, płaskurką, amarantusem, lnicznikiem. 

Następnie podzieliliśmy się na dwie grupy. Nasza ekipa zaczęła
od zapoznania się z recepturą pieczenia bułek z mąki orkiszowej, po czym sami upiekliśmy własne pieczywa. Degustowaliśmy, także wyroby państwa Charów m.in. masło, dżem malinowy i  ogórki. Wiemy, że druga grupa oprócz bułek poznała tajniki  wyrabiania twarogu,  sera podpuszczkowego i masła.
Gospodarz opowiadał o swoim zainteresowaniu do rolnictwa. Gospodarstwo, które liczy 16 hektarów odziedziczył po  rodzicach. Pan  Bogdan  pokazał nam  maszyny rolnicze, których używa do uprawy pól i do przetwarzania  zboża. Dokładnie wytłumaczył jak działają poszczególne urządzenia. Wiele  z nich pochodzi jeszcze z okresu II wojny światowej.
 Później poszliśmy do sadu  spróbować  ekologicznych jabłek i zapoznaliśmy się
z dwoma krówkami i jagniątkiem. Na pamiątkę rolnik pozwolił nam zerwać ze swojego pola ciekawe zboże - amarantus. Każdy z nas dostał również mała dynię
o  nazwie Hokaido.

Miłą niespodzianką okazał się grill. Były kiełbaski,  pieczone ziemniaczki
i ciepła herbatka z różnych ziół. Państwo Charowie zajmują się również agroturystyką i zapraszają na wakacje. Wszystkie produkty, których próbowaliśmy    były wyłącznie ekologiczne. Gospodarze Ekorabu wszystko uprawiają sami, jedyne co kupują to sól kamienną lub himalajską.