czwartek, 6 października 2016

Apetyt na zdrowie

Witamy na nowym szkolnym blogu – „Apetyt na zdrowie”, który jest częścią projektu pod nazwą „Uczniowie Gimnazjum nr 1 w Piekoszowie promują zdrowy styl życia”, dotyczącego zasad zdrowego i racjonalnego odżywiania. Realizujemy go w ramach rządowego programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”.

Dlaczego taka tematyka projektu?
Nasze gimnazjum jest szkołą , która od wielu lat podejmuje działania związane z promowaniem wśród uczniów i rodziców zdrowego stylu życia. Znajduje to odzwierciedlenie zarówno w programie profilaktyki i jak projektach w których bierzemy udział. W ciągu ubiegłych dwóch lat  nasza szkoła   realizowała polsko - szwajcarski program pod patronatem Swiss Contribution„SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ”
w ramach którego przeprowadzono projekt edukacyjny”. „Zachowaj równowagę”. Uzyskaliśmy także certyfikat „Szkoły w ruchu” uczestnicząc w akcji pod patronatem MEN – „Ćwiczyć każdy może”.
W chwili obecnej nadal chcemy kontynuować działania zmierzające do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych uczniów, co w przypadku młodzieży gimnazjów wydaje się szczególnie ważne ze względu na okres przyspieszonego wzrostu i rozwoju. Skłaniają nas do tego również wyniki badań współczynnika BMI, które każdego roku przeprowadza pielęgniarka szkolna. Wskazują one niestety na przyrost procentowy dzieci
i młodzieży  z nadwagą. Obrazuje to statystyka:
Rok szkolny 2013/2014 — 5% uczniów z nadwagą
Rok szkolny 2014/2015 — 7,5% uczniów z nadwagą
Rok szkolny 2015/2016 — 10,8% uczniów z nadwagą.
Dowodzi to, że podejmowane dotychczas działania okazują się niewystarczające. Chcemy to zmienić stąd udział w projekcie.
Na czym będzie polegał projekt?
 Projekt trwa od września do grudnia 2016 r. i składa się z kilku etapów:
1.      Przeprowadzenie badań diagnozujących  na temat  wiedzy i stosunku uczniów do zdrowego odżywiania.
2.      Wyłonienie grup zadaniowych, które we współpracy ze specjalistami zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu edukacji żywieniowej.
3.      Włączenie  pracowników stołówki szkolnej i rodziców do działań zmierzających do poprawy nawyków żywieniowych młodzieży -  szkolenie dla personelu kuchni
 i warsztaty z dietetykiem dla rodziców.
4.      Przekazanie przez grupy zadaniowe swoich doświadczeń rówieśnikom, rodzicom
i lokalnemu środowisku - prezentacje w czasie Tygodnia Promocji Zdrowia, utworzenie i prowadzenie szkolnego bloga „Apetyt na zdrowie”, wydanie  folderu promującego zdrowy styl życia, organizacja kampanii środowiskowej.
5.      Przeprowadzenie ankiety ewaluacyjnej po zakończeniu projektu.
Czym będą się zajmować poszczególne grupy zadaniowe?
Na początku projektu zostaną wyłonione cztery grupy z których każda koncentrować
się będzie na  realizacji jednego zadania:
-      Poznanie  regionalnego rynku producentów zdrowej żywności.
-      Zdobycie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania i odpowiedniego doboru produktów.
-      Nabycie umiejętności przygotowywania zdrowych, tanich i smacznych posiłków.
-      Wspomaganie zdrowej diety przez ruch – udział w zajęciach  fitness i nordic walking. 
Kto będzie współpracował z grupami?
Realizacja poszczególnych zadań będzie oparta będzie o współpracę z uczestnikami pośrednimi: producentami żywności z regionu świętokrzyskiego, klasami gastronomicznymi
z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, Agencją Rynku Rolnego, dietetykiem, kucharzem specjalizującym się w kuchni regionalnej, instruktorem fitness. Wszelkiej pomocy udzielać będą osoby koordynujące projekt: p D. Pawłowska ( n-l wychowania fizycznego),
p. M. Pietrzykowska (kierownik świetlicy) i p. E. Sikora ( pedagog szkolny)
Kiedy i jakie  zadania i  będą realizowane w ramach projektu?
Szczegółowy harmonogram działań znajduje się w zakładce na stronie głównej.