Witamy na nowym szkolnym blogu – „Apetyt
na zdrowie”, który jest częścią projektu pod nazwą „Uczniowie Gimnazjum nr 1 w Piekoszowie promują
zdrowy styl życia”, dotyczącego zasad
zdrowego i racjonalnego odżywiania. Realizujemy go w ramach rządowego programu „Bezpieczna
i przyjazna szkoła”.
Dlaczego taka tematyka projektu?
Nasze gimnazjum jest szkołą ,
która od wielu lat podejmuje działania związane z promowaniem wśród uczniów i
rodziców zdrowego stylu życia. Znajduje to odzwierciedlenie zarówno w programie
profilaktyki i jak projektach w których bierzemy udział. W ciągu ubiegłych
dwóch lat nasza szkoła realizowała polsko - szwajcarski program pod
patronatem Swiss Contribution - „SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI
FIZYCZNEJ”
w ramach którego przeprowadzono projekt edukacyjny”. „Zachowaj równowagę”. Uzyskaliśmy także certyfikat „Szkoły w ruchu” uczestnicząc w akcji pod patronatem MEN – „Ćwiczyć każdy może”.
w ramach którego przeprowadzono projekt edukacyjny”. „Zachowaj równowagę”. Uzyskaliśmy także certyfikat „Szkoły w ruchu” uczestnicząc w akcji pod patronatem MEN – „Ćwiczyć każdy może”.
W chwili obecnej nadal chcemy
kontynuować działania zmierzające do kształtowania prawidłowych nawyków
żywieniowych uczniów, co w przypadku młodzieży gimnazjów wydaje się szczególnie
ważne ze względu na okres przyspieszonego wzrostu i rozwoju. Skłaniają nas do
tego również wyniki badań współczynnika BMI, które każdego roku przeprowadza
pielęgniarka szkolna. Wskazują one niestety na przyrost procentowy dzieci
i młodzieży z nadwagą. Obrazuje to statystyka:
i młodzieży z nadwagą. Obrazuje to statystyka:
Rok
szkolny 2013/2014 — 5% uczniów z nadwagą
Rok
szkolny 2014/2015 — 7,5% uczniów z nadwagą
Rok
szkolny 2015/2016 — 10,8% uczniów z nadwagą.
Dowodzi
to, że podejmowane dotychczas działania okazują się niewystarczające. Chcemy to
zmienić stąd udział w projekcie.
Na czym
będzie polegał projekt?
Projekt trwa od września do grudnia 2016 r. i składa
się z kilku etapów:
1.
Przeprowadzenie
badań diagnozujących na temat wiedzy i stosunku uczniów do zdrowego
odżywiania.
2.
Wyłonienie grup
zadaniowych, które we współpracy ze specjalistami zdobędą wiedzę i umiejętności
z zakresu edukacji żywieniowej.
3.
Włączenie pracowników stołówki szkolnej i rodziców do
działań zmierzających do poprawy nawyków żywieniowych młodzieży - szkolenie dla personelu kuchni
i warsztaty z dietetykiem dla rodziców.
i warsztaty z dietetykiem dla rodziców.
4.
Przekazanie przez
grupy zadaniowe swoich doświadczeń rówieśnikom, rodzicom
i lokalnemu środowisku - prezentacje w czasie Tygodnia Promocji Zdrowia, utworzenie i prowadzenie szkolnego bloga „Apetyt na zdrowie”, wydanie folderu promującego zdrowy styl życia, organizacja kampanii środowiskowej.
i lokalnemu środowisku - prezentacje w czasie Tygodnia Promocji Zdrowia, utworzenie i prowadzenie szkolnego bloga „Apetyt na zdrowie”, wydanie folderu promującego zdrowy styl życia, organizacja kampanii środowiskowej.
5.
Przeprowadzenie
ankiety ewaluacyjnej po zakończeniu projektu.
Czym będą
się zajmować poszczególne grupy zadaniowe?
Na
początku projektu zostaną wyłonione cztery grupy z których każda koncentrować
się będzie na realizacji jednego zadania:
się będzie na realizacji jednego zadania:
-
Poznanie
regionalnego rynku producentów zdrowej żywności.
-
Zdobycie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania
i odpowiedniego doboru produktów.
-
Nabycie umiejętności przygotowywania zdrowych,
tanich i smacznych posiłków.
-
Wspomaganie zdrowej diety przez ruch – udział w
zajęciach fitness i nordic walking.
Kto będzie
współpracował z grupami?
Realizacja poszczególnych
zadań będzie oparta będzie o współpracę z uczestnikami pośrednimi: producentami
żywności z regionu świętokrzyskiego, klasami gastronomicznymi
z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, Agencją Rynku Rolnego, dietetykiem, kucharzem specjalizującym się w kuchni regionalnej, instruktorem fitness. Wszelkiej pomocy udzielać będą osoby koordynujące projekt: p D. Pawłowska ( n-l wychowania fizycznego),
p. M. Pietrzykowska (kierownik świetlicy) i p. E. Sikora ( pedagog szkolny)
z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, Agencją Rynku Rolnego, dietetykiem, kucharzem specjalizującym się w kuchni regionalnej, instruktorem fitness. Wszelkiej pomocy udzielać będą osoby koordynujące projekt: p D. Pawłowska ( n-l wychowania fizycznego),
p. M. Pietrzykowska (kierownik świetlicy) i p. E. Sikora ( pedagog szkolny)
Kiedy i
jakie zadania i będą realizowane w ramach projektu?
Szczegółowy
harmonogram działań znajduje się w zakładce na stronie głównej.