czwartek, 20 października 2016

Warsztaty kulinarne były dla nas nie lada wyzwaniem - grupa 2.


We wtorek 18 października odwiedziliśmy Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Braliśmy udział w zajęciach kucharskich w dziale gastronomicznym.
 Na miejsce przybyliśmy o godzinie ok. dziewiątej, gdzie przywitali nas przedstawiciele ZDZ :pani Magdalena Sikorska, pani Agnieszka Janus i pan Tomasz Zamczyk oraz uczniowie trzeciej klasy.
Na początku wysłuchaliśmy wykładu na temat zdrowego odżywiania, z którego dowiedzieliśmy się wielu ciekawych i nowych informacji. Mieliśmy okazję zobaczyć aktualną piramidę zdrowia, w której najważniejszy jest ruch. Poza tym usłyszeliśmy dużo ważnych i ciekawych wskazówek dotyczących zdrowego żywienia.

Po pięknej prezentacji pani Agnieszki podzieliliśmy się na czteroosobowe grupy. Każdej grupie przewodniczył uczeń klasy trzeciej  ZDZ. Czekało nas nie lada wyzwanie – przygotować menu obiadowe złożone z dwóch dań : zupa – krem z dyni, sałatka, rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem oraz ryż z groszkiem. Wszyscy ochoczo zabrali się do pracy, choć niektórzy robili to pierwszy raz   w życiu. Piekliśmy, gotowaliśmy, kroiliśmy, mieszaliśmy, zwijaliśmy, przyprawialiśmy, ale też sprzątaliśmy swoje stanowiska pracy. Potrawy udały się znakomicie dzięki pomocy uczniów ZDZ oraz pani Agnieszce i panu Tomaszowi. Na koniec mogliśmy degustować przyrządzone przez nas dania. Wszystko nie tylko pięknie wyglądało, ale też smakowało wybornie. Po skończonej degustacji podziękowaliśmy za miłe przyjęcie i naukę gotowania. Przekonaliśmy się, że lepiej samodzielnie przygotować w domu posiłki, niż korzystać ze sztucznych i przyprawionych chemią posiłków oferowanych przez różne firmy. Pożegnaliśmy się i wróciliśmy z wycieczki z postanowieniem, że spróbujemy samodzielnie gotować i zdrowo się odżywiać. Było rewelacyjnie !
Dodaj napis