Na miejsce przybyliśmy o godzinie ok. dziewiątej, gdzie przywitali nas przedstawiciele ZDZ :pani Magdalena Sikorska, pani Agnieszka Janus i pan Tomasz Zamczyk oraz uczniowie trzeciej klasy.
Na początku wysłuchaliśmy wykładu na temat zdrowego odżywiania, z którego dowiedzieliśmy się wielu ciekawych i nowych informacji. Mieliśmy okazję zobaczyć aktualną piramidę zdrowia, w której najważniejszy jest ruch. Poza tym usłyszeliśmy dużo ważnych i ciekawych wskazówek dotyczących zdrowego żywienia.
Po pięknej prezentacji pani Agnieszki
podzieliliśmy się na czteroosobowe grupy. Każdej grupie przewodniczył uczeń
klasy trzeciej ZDZ. Czekało nas nie lada
wyzwanie – przygotować menu obiadowe złożone z dwóch dań : zupa – krem z dyni,
sałatka, rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem oraz ryż z groszkiem. Wszyscy
ochoczo zabrali się do pracy, choć niektórzy robili to pierwszy raz w życiu. Piekliśmy, gotowaliśmy,
kroiliśmy, mieszaliśmy, zwijaliśmy, przyprawialiśmy, ale też sprzątaliśmy swoje
stanowiska pracy. Potrawy udały się znakomicie dzięki pomocy uczniów ZDZ oraz
pani Agnieszce i panu Tomaszowi. Na koniec mogliśmy degustować przyrządzone
przez nas dania. Wszystko nie tylko pięknie wyglądało, ale też smakowało
wybornie. Po skończonej degustacji podziękowaliśmy za miłe przyjęcie i naukę
gotowania. Przekonaliśmy się, że lepiej samodzielnie przygotować w domu
posiłki, niż korzystać ze sztucznych i przyprawionych chemią posiłków
oferowanych przez różne firmy. Pożegnaliśmy się i wróciliśmy z wycieczki z
postanowieniem, że spróbujemy samodzielnie gotować i zdrowo
się odżywiać. Było
rewelacyjnie !
Dodaj napis |