Dnia 02.11.2016 razem z panią dietetyk Edytą Dulnik i
panią Małgorzatą Pietrzykowską w ramach realizacji projektu poszliśmy do sklepu
na zdrowe i ekologiczne zakupy. Najpierw pani wytłumaczyła nam jakie produkty
mamy wybierać np.: makaron ciemny, ryż naturalny, otręby i wiele innych
podobnych produktów. Każdy musiał wybrać przynajmniej trzy produkty.
Najczęściej
wybieraliśmy makarony i owsianki. Musieliśmy dokładnie czytać etykietę i
zwracać uwagę na cukier, sól i konserwanty które w dużej ilości szkodzą zdrowiu. Po wybraniu
produktów pani dietetyk objaśniała nam jak często powinniśmy spożywać dany
produkt. Owsianki i otręby, a także płatki zbożowe możemy jeść codziennie na
śniadanie bo dają nam energię na cały poranek. Makarony z mąki żytniej oraz
ryże mają w sobie dużo węglowodanów które służą nam w dobrym funkcjonowaniu
mózgu i mięśni . Mają w sobie mało tłuszczu więc są bardzo dobre dla ludzi na
diecie. Orzeszki i różnorodne bakalie pomagają poprawiać pamięć zapobiegają także zawałom obniżają
cholesterol lecz nie wolno ich spożywać za dużo dlatego, że mają w sobie dużą
zawartość kalorii. Soki naturalnie mętne wyciskane ze świeżych owoców
wspomagają ogólną odporność. Wszystkim ta praktyczna lekcja z panią dietetyk bardzo się podobała i myślę, że każdy z nas
wyciągnie z niej poważne wnioski. Zdrowe produkty, które zostały przez naszą
grupę kupione zostaną wykorzystane w dalszej części projektu.