niedziela, 13 listopada 2016

Zdrowe i ekologiczne zakupy – grupa 4

Dnia 02.11.2016 razem z panią dietetyk Edytą Dulnik i panią Małgorzatą Pietrzykowską w ramach realizacji projektu poszliśmy do sklepu na zdrowe i ekologiczne zakupy. Najpierw pani wytłumaczyła nam jakie produkty mamy wybierać np.: makaron ciemny, ryż naturalny, otręby i wiele innych podobnych produktów. Każdy musiał wybrać przynajmniej trzy produkty.
Najczęściej wybieraliśmy makarony i owsianki. Musieliśmy dokładnie czytać etykietę i zwracać uwagę na cukier, sól i konserwanty które  w dużej ilości szkodzą zdrowiu. Po wybraniu produktów pani dietetyk objaśniała nam jak często powinniśmy spożywać dany produkt. Owsianki i otręby, a także płatki zbożowe możemy jeść codziennie na śniadanie bo dają nam energię na cały poranek. Makarony z mąki żytniej oraz ryże mają w sobie dużo węglowodanów które służą nam w dobrym funkcjonowaniu mózgu i mięśni . Mają w sobie mało tłuszczu więc są bardzo dobre dla ludzi na diecie. Orzeszki i różnorodne bakalie pomagają poprawiać pamięć  zapobiegają także zawałom obniżają cholesterol lecz nie wolno ich spożywać za dużo dlatego, że mają w sobie dużą zawartość kalorii. Soki naturalnie mętne wyciskane ze świeżych owoców wspomagają ogólną odporność. Wszystkim ta praktyczna lekcja z panią dietetyk  bardzo się podobała i myślę, że każdy z nas wyciągnie z niej poważne wnioski. Zdrowe produkty, które zostały przez naszą grupę kupione zostaną wykorzystane w dalszej części projektu.